12 Ocak 2014 Pazar

Saving Mr. Banks

Saving Mr. Banks, Walt Disney dünyasını beyaz perdeye yansıtarak karşımıza çıkarıyor...

 Saving Mr. Banks
IMDB Puanı: 7.8/10
Tür: Biyografi, Komedi, Drama
 Yönetmen: John Lee Hancock 
 Oyuncular: Emma Thompson, Tom Hanks,  
Annie Rose Buckley, Colin Farrell
Süre: 2 saat 5 dakika


Saving Mr. Banks'in Fragmanı film ekibinden tamamen farklı biri hazırlamış olmalı ki, filmi izlerken fragmanın yarattığı beklentiyi karşılayamadım. Şemsiyemle uçacağım, tekrar çocuk olacağım, Disneyland'a kavuşacağım sanmıştım.... 

Ama başka şeyler buldum. Daha gerçek şeyler...

Mary Poppins'i bilir misiniz? TRT'e vermişti. Belki de kitaptan bilirsiniz. Bir çocuğun hayal gücüne; kapıyı çalmadan misafir olabilecek, tüm odaların anahtarına sahip müthiş bir dadı! 

Mary Poppins sihirli güçlere sahip bir dadıdır. Takıntılı, titiz, disiplinli... Farklı ama doğal sanki. Kimden ya da kimlerden olursa olsun Mary Poppins ile her yere gidebilirsin.

Walt Disney'den bahsedersek, zaten O bu dünyaya yakın. Mary Poppins'e komşu gezegende yaşıyor ve o gezegeni de dostça fethederek kendi sınırları içerisine almak istiyor. 

Walt Disney'in ya da Walt'un (kendisine öyle densin istiyormuş) bu sihirli dadının yazarı Avustralyalı  P. L. Travers'ı ikna etmesi ve kitabı filme dökme çabasını,  Saving Mr Banks ile beyaz perdeye yansıtmışlar.

Yani filmde Mary Poppins'i değil, onun yazarı Pamela Lyndon Travers'ı izleyeceksiniz. Filmin ana türü biyografi. Edebi uyarlamada karaktere yoğunlaşmışlar ve hikayenin çıkış noktasını keşfetmek istemişler.

Ve elbette Oscarı silip süpüren yapımı tanımak, tanıtmakta için içinde. Sadece kitap ve karakterlere değil, filmin yapım aşamasına ve Walt Disney sinema dünyasına da tanık olacaksınız.

Walt Disney'in bayan Travers'a dediği gibi :  "Büyülerin krallığına hoş geldiniz." 

 not: Filmin afişine beni okuduktan sonra tekrar bakın. Gizemi daha iyi göreceksiniz. İzleyin bu filmi :)

Hiç yorum yok: