19 Ocak 2014 Pazar

American Hustle / Düzenbaz

Altın Küre dağıtıldı, Oscar Adayları açıklandı ve ben hiç bir paylaşımda bulanamadım.  Çünkü Oscar değerlendirmesi yapmayan, hazır ödül sonuçlarına konan bir sinema yayıncılığımız var. İzlemediğim filmin nasıl değerlendirmesini yapayım? Sinemada, Oscar heykelciğini tutacak elleri göremiyoruz, çünkü vizyonda yoklar. Sadece tutanları izleyeceğiz, adaylar ortada yoklar!

Şu anda vizyonda bol bol Türk filmi var. Sanırım Türk sinemacılar toplandı ve "Pratiğe ihtiyacımız var" dedi. Parayı bulan, oyuncuya teklif veriyor, senaryo önemli değil, kameraya bak yeter diye vizyona film sokuluyorlar. Dünya sineması takip edilmiyor, birbirine benzer filmler, sinema salonlarında yer kaplayıp duruyor.

Şu an Türk Sinema sektörünü, hiç bir yabancı makale incelemeden; tez yazan Türk öğrenciye benzetiyorum.

"Filmlere ulaşabilirdin, neden bekledin?" sorusu mu geldi? Bazı filmlerin ışığı beyaz perdeye değmeli. Filmin çekilme amacı da bu değil mi?

Neyse, Oscarlar açıklandı, baktık American Hustle, her adaylığa kurulmuş, 17 Ocak'ta vizyonda olmuş, izleme kararı anında alındı.

  American Hustle / Düzenbaz
IMDB Puanı: 7.8/10
Tür: Biyografi, Gerilim, Drama
 Yönetmen: David O. Russell
 Oyuncular: Christian Bale, Bradley Cooper

Amy Adams
Süre: 2 saat 17 dakika



Gerçek bir hikayeden esinlenen, 1970'lerin başında geçen film, orta ölçekli, fazlasıyla zeki dolandırıcılar  Irving Rosenfeld (Christian Bale)  ve ortağı Sydney Prosser'ın  (Amy Adams) dolandırıcılık suçundan tutuklanmaları sonucu, alacakları cezadan kurtulmak için FBI ile işbirliği yapmalarını anlatıyor. FBI'ın teklifi ile diğer dolandırıcıları yakalatma planını ile kurtulma şansı yakalıyorlar. FBI Ajanı DiMaso ( Bradley Cooper) Irving Rosenfeld ve Sydney Prosser  tarafından hazırlanan plana göre, Atlantic City 'e kurulmak istenen kumar cennetinde, türlü dolaplar kurup rüşvet içinde olanları ortaya çıkarmak istiyorlar.  Yalnız plan, düşündükleri kadar planlı olmuyor ve senaryo devreye giriyor...

Filmin yönetmenliğini Silver Linings Playbook filmiyle de daha önce  Oscar'a aday gösterilen David O. Russell yürütüyor. Görünüşe göre David O. Russell geçmişte çalıştığı oyuncularla çalışmayı seviyor. Kadroda David O. Russell'a çalışmış oyuncuları göreceksiniz. Yıldız oyuncularıyla dikkat çeken American Hustle'da Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams ve Jeremy Renner'ı izleyeceksiniz.

En iyi film dahil 10 dalda aday gösterilen American Hustle; bir çok üç kağıt masalına göre, seyircinin hikayeyi tahmin etmesi için ipucuları koymamış ve tüm yaşananları yönetmen kendi göstermek istemiş. Fikirler, planlar ve ilişkiler üzerine dönen senaryoda işi oyuncular yürütüyor. Oscar adaylıkları açıklanmamış olsaydı da   kadro için Oscarlık performans göstermiş derdim. 




Başrolde olan Christian Bale, filmde yine fiziksel görüntüsünü değiştirmiş ve  kilo almış. Hollywood'un en sevdiği şeylerden biri de bu. Akademi seçim yaparken bilindik görüntüsünden sıyrılıp, alışılmışın dışında yetenekler sergileyen oyuncuları ödüllendirmeyi seviyor. Yalnız Christian Bale bu sevdada kendine çok zarar veriyor. Bu kadar değişime bu beden nasıl dayanıyor anlamıyorum.

Vintage stili seven ve 70'lerin yaşantısına hayran kişilerin göreceği görüntülerden hoşlanacağını da eklemek isterim. Harika kıyafetler göreceksiniz. Bir kaç gözlük modelini aklıma anında kaydettim :)

Gel gelelim filimin en önemli öğesine: Müzik! Müziği bu kadar gerçek yaşama doğal yerleştiren ve "soundtrack" değil, sahne gereği dinleten bir film görmedim. Film gizli müzikal türünde.  Film seyirciye uzun gelebilir ama sıkıcı anları müzikle canlandırarak, izleyeni kendine getirebilmişler.

 Başında da dediğim gibi diğer filmleri izlemeden American Hustle'ın oscar adaylıkları için konuşmak yersiz. Oscar neticesinde, diğer filmlerle yarıştıran bir ödül. Ancak filmi tek başına değerlendirdiğimde, oyuncu oscarlarına yakışmış ama en iyi film için yeterli değil. Altın Küre'yi değerlendirenlerle ayrıca konuşmak gerek...






Hiç yorum yok: