3 Mayıs 2014 Cumartesi

Nuh : Büyük Tufan

Nuh'un Gemisi, Tevrat'ın Tekvin (Yaratılış) bölümünde anlatılan Tanrı'nın insan ve diğer canlı ırklarının devam etmesi için büyük tufandan önce Nuh'a yapmasını emrettiği efsanevi bir gemidir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Nuh%27un_gemisi)



Nuh : Büyük Tufan
IMDB Puanı: 7.4/10
Tür: Dram, Fantastik
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson
Süre: 2 saat 18 dakika


Bu efsanevi gemiyi, bir wikipedia alıntısından okurken bile hikayesinin beyaz perdeye çok yakışacağını düşünmediniz mi?  Filmin yapımcıları Darren Aronofsky ve  Arnon Milchan'da öyle düşünmüş olmalı ki 2014 yılı başlarında, afişi en parlayan bu filmini çekmeye karar vermişler.

Yine de aklıma ilk takılan bu film değil bu filmden öncekileri oldu. Bu etkileyici öykü için karşımıza geçmişten bugüne sadece iki örnek çıkıyor. 1928 tarihinde hazırlanan filmi  ve 1999 yapımı bir televizyon dizisi. İlginç değil mi? Hazır senaryo, 2000'lerden beri elinde olan muazzam teknoloji, 14 yıl neyi bekledin ki Hollywood? Herhalde Russel Crowe'u beklediler dedim ve 3 boyutlu gözlüğümü takıp filmin başlamasını bekledim.

Film hala vizyonda. 3 boyutlu olarak sinemada dönüyor. Hem orijinal dilde hem de dublajlı seçenekli seanslar var. 3 boyutlu olması etkisini arıttırmış lakin daha da etkili olması gerekirdi, bir  x3 daha iyi olurdu.

Filmin ilk yarısı bittiğinde, neden bu kadar beyaz perdeden uzak kalan bir hikaye olduğunu anladım. Anlatması çok zor. Bugünün şartlarında efsaneyi uyarlamak, insanları inandırmak çok güç. Lakin hikayenin özü,  Yunus Emre'nin o aşkla söylediği içimize işleyen; ''Yaratılanı severim, Yaradan'dan ötürü '' sözünü içermekte. Efsanenin mesajını her alanda almanız mümkün.

Tabii biz seyirciyiz, oturmuşuz koltuğumuza, beklentimiz hafife alınmayacak kadar büyük.
Russel Crowe'un kendisi zaten beklenti yarattı. İşte ben, bu beklentiler içerisinden baya bir bekledim ve sonunda 138 dakika bana 1000 dakika gibi geldi. Evet, sıkıldım.


 Russell Crowe, Nuh rolünün hakkını vermiş. Ancak hikaye hakkını verememiş. Bilmiyorum, özellikle hayvan neslinin bir arada olması, gemiye gelmeleri, çiftleri... Daha farklı anlatabilirdi. Dinlediğimde etkilendiğim, izlediğimde büyülemeliydi.

Belki bir DVD ile bir ara evde izlenebilir, ama sinema için vakit daha iyi organize edilmeli.

Görüşmek üzere...

2 yorum:

Hayatimakyajla dedi ki...

Merhaba,
Blogunuzu çok begendim ve sizi takibe aldım :)
Bende bloguma beklerim.
Sevgiler,
http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

Zeytinli dedi ki...

En kısa zamanda izlerim umarım..banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com.tr