20 Nisan 2014 Pazar

Amazing Grace - Özgürlüğün Şarkısı

"Bu adil dünyada bilmediğim hazineler vardır, hepsi de bana yabancı ve yeni..." 

Bu söz filmden bir replik. İngiliz şair Thomas Traherne'e ait. Filmde anlatılan, benim ifademden farklı. Ancak ben bu sözü kendime aldım ve sinemaya uyarladım.
Gerçek kesifi yapacak ne zaman ve ne de ömür var. Neyse ki kitaplar ve sinema var ki biz de tanıyoruz, dünya ile tanışıyoruz.
Bu keşifte harika bir insanla tanışacaksınız. William Wiberforce... Bu ismi büyük ihtimalle duydunuz. İngiltere'de köle ticaretinin kaldırılması ve Anglikanizm akımlarında adı geçen vatansever ve inançlı bir vatandaş. Evet, bu filmde mevzu bahis: "William Wiberforce"



18.yüzyılda İngiliz Parlamentosu'nda vekil olan ve İngiliz tarihinin en önemli isimlerinden olan Christian William Wilberforce'un mücadelesini anlatan bir film ile karşınızdayım. Allah'a olan inancını, insanlığa ödediği borç ile azimle besleyen bir adamın mücadelesi... Prensiplerini kendisi için değil herkes için  geçerli olmasını sağlayan, daha iyi bir dünya için çalışan  idealist bir adamın hikayesi...
Okul sıralarında "sömürgeci, köle ticareti imparatorluğu" diye okuduğumuz Büyük Britanya Krallığındaki köle ticaretini kaldırmaya çalışan bu adamın öyküsü, izlerken sadece köle ticaretini değil insanlığın mücadele etmesi gereken bir çok konuyu aklınıza getirecek ve başarmanın zor olmadığını hatırlayacaksınız.
The Chronicles of Narnia'nın yönetmeni olarak ismine aşina olduğumuz Michael Apted'in 2007 yılında gösterime soktuğu filmin başrollerinde Ioan Gruffudd ve Benedict Cumberbatch yer alıyor. 
 Amazing Grace senaryosu kadar oyunculuğu ile de inandırıcılığı ve etkisi ile seyirciyi içine alıyor.
Amazing Grace
IMDB Puanı: 7.4/10
Tür: Biyografi, Dram, Tarih
Yönetmen: Michael Apted
Senaryo: Steven Knight
Oyuncular: Ioan Gruffudd, Benedict Cumberbatch
Albert Finney, Michael Gambon
Süre: 1 saat 57dakika


Hiç yorum yok: