23 Aralık 2013 Pazartesi

Mary and Max


"Akrabalarımız Tanrıdan gelir. Çok şükür arkadaşlarımızı kendimiz seçebiliriz." Ethel Mornford


Film bu sözle son bulur...  Mary and Max çocukluk, yalnızlık ve arkadaşlık üzerine başarılı bir animasyon.


Mary And Max
IMDB Puanı:8.2/10
Tür: Animasyon, Dram, Komedi
Yönetmen: Adam Elliot
Seslendirme: Philip Seymour Hoffman,
Eric Bana, Toni Collette
Müzik: Dale Cornelius
Süre: 1 saat 20 dk


Mary ile Max, Avusturalya ve Amerika arasında sadece mektup ile iletişim kuran, aralarındaki yaş farkına rağmen birbirlerini çok iyi anlayan iki arkadaştır. Mary, ilgisiz bir ailede büyüyen, çevresinde hiç arkadaşı olmayan meraklı ve iyi kalpli bir kızdır. Avusturalya'da yaşayan Mary, yalnızlıktan çok sıkılır ve bir gün postahaneden bulduğu adres ile ABD'deki Max'e mektup yazmaya başlar. Max, Mary'e göre çok yaşlıdır. Ama O da yalnızdır. Mary'in mektubu Max'in hayalindeki arkadaşı gerçekleştirmesini sağlayacaktır.

Mektuplarında birbirlerine yazdıkları hayat hikayeleri ve beklentileri aslında bir çoğumuzun gizli saklı yalnızlıdır. Mizahi yaklaşımının yanında, animasyonla anlatılan bir insan öyküsü Mary and Max.

Hiç sıkılmadan duyguların konuşmasını  izleyecek ve belki de kendi yalnızlığınızı bulacaksınız. Belki de telefona sarılacak ve sizi anlayan biri ile konuşacaksınız. Belki kalemle, belki sesle, belki telefonun mesaj bölümüyle...

Karşılıksız duygularla sahip olunan bir arkadaşlık, insanın sahip olacağı en büyük hediyelerden biri değil mi? Aşkta bile arkadaşlığı aramıyor muyuz? 

Mary ve Max dublajlı da Türkçe seslendirmeli de bulabileceğiniz bir yapım. İkisi de çok başarılı. Sadece orijinal dilin daha derin hissetmenize neden olabileceğini söyleyebilirim. Filmde oldukça meşhur sesleri kullanmışlar. Çok doğal olmuş.

Film öyle duygular yükledi ki bana,  bir ara animasyon mu değil mi unuttum. Fazlasıyla duygusal ve yalın.

Ana tema mektuplaşma olduğuna göre filme konuşmalar hakim.

 "... Kendimi bütün kusurlarımla kabul etmeliymişim ve bu kusurlarımızı kendimiz seçemeyiz. Onlar bizim birer parçamız ve onlarla beraber yaşamak zorundayız." dedi bir sahnede Max. Max, biraz uçuk bir karakter. Ama söyledikleri hakikat...

Film evde bir arkadaş grubuyla izlenebilir. Hem etkisi de kitlesel olur :) 

Kişisel Kişisel Kişisel Not : Bir mektup arkadaşı fena olmaz mıydı?

1 yorum:

Yasemin Kokulu Bir Hayat dedi ki...

guzel bir animasyon filmine benziyor:)
mimledim seni bu arada sevgiler:)